Erindringscafé

Erindringscafé – Giv det videre.

D.14. sept. blev der afholdt ”Erindringscafé” i Rådhushallen. Formålet med aftenen var at inspirere alle til at skrive sine erindringer og blive en del af årets landsdækkende projekt ”Giv det videre”.

Helga Kloster fra Ulfborg fortalte om arbejdet med sin erindringsbog ”Sangen for livet”. Helga Kloster er født i 30’erne og var dermed barn under krigen. Helgas gode hukommelse kom hende til gode, når hun skulle skrive om episoder, der var sket for mange år siden. Et notat, en bemærkning eller et gammelt foto kunne fremkalde en erindring. Ofte skrev hun bedst, efter at hun havde slukket for fjernsynet sent om aftenen. Så kunne klokken godt blive 2, før hun slap tasterne. Næste dag startede hun med at gennemlæse, det hun sidst havde skrevet. Det medførte ofte omfattende rettelser – eller helt at slette nogle afsnit. De glædelige begivenheder er lette at skrive om. Det er straks vanskeligere med de svære ting i livet, men det har også været en slags terapi at tage denne del af tilværelsen op igen. Erindringerne er skrevet, som Helga Kloster har oplevet dem.  Andre har måske en anden mening om en given situation.

Erindringerne skrev hun over en periode på 8 år. De fyldte 150 A-4 sider. Det var ikke bevidst, at de skulle udgives som en bog. De var først og fremmest beregnet på hendes egen nærmeste familie: Børn og børnebørn. Efter at hun havde fået en journalist til at gennemlæse og evt. tilrette de mange sider, foreslog journalisten, at de skulle udgives som en erindringsbog. Og det må siges at have været en succes. Oplaget en næsten udsolgt.

Bogen hedder ”Sangen for livet”, idet Helga Kloster en meget glad for at synge. Specielt Jeppe Aakjærs sange, står hendes hjerte nær.

Det fik deltagerne i Erindringscaféén stor glæde af denne aften.  Der blev sunget flere Aakjær-sange med pianist Peder Skovhuus ved flyglet.

Aftenen sluttede med en flot solosang af Helga Kloster ledsaget af Peder Skovhuus ved tangenterne. Jo det føles helt naturligt, at hendes erindringer skulle have titlen ”Sangen for livet”.

Erindringscaféén som var velbesøgt, var arrangeret ved et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, Ældre Sagen og Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv.