Erindringscafé

Erindringscafe efterår 2020-forår 2021

Arrangementerne foregår i Ringkøbing Rådhushal kl. 14.30

På grund af corona er der begrænsede pladser, så selv om erindringscafeerne er gratis skal der reserveres billet på riskbib.dk, på telefon 99742600 eller på Ringkøbing Bibliotek.

Tirsdag 27. oktober:
Ringkøbing Roklubs glansperiode ved tidligere formand Hans Thomsen, Hvide Sande.
Da Hans Thomsen var ung, var Ringkøbing Roklub instedet for en stor del af byens ungdom. De kom i roklubben hver aften, ikke bare for at ro, men også for at hygge sig og også, når der var anledning til en fest i roklubbens regi, blev klubhuset flittigt brugt. Om vinteren blev bådene gjort klar, og et år byggede de unge også til klubhuset. Hans Thomsen engagerede sig tidligt i bestyrelsesarbejde, blev materialeforvalter og i 1966 formand. Mens det for de fleste var en hyggeklub med motion og samvær i højsædet, var der nogle stykker, som gerne ville gøre mere ud af kaproningen. Nogle af disse gutter vandt to danmarksmesterskaber til klubben, så Hans Thomsen var formand i klubbens glansperiode. Han flyttede til Hvide Sande og stoppede som aktiv roer i 1969, men han og hans kone Olga, som også roede, forsatte med at komme i roklubben til festivitas og pinsetur, og de fik venner for livet i roklubben.

Tirsdag 24. november:
Drengebander i Ringkøbing ved Jørgen Hansen, Ringkøbing.
I 1950’erne var der flere bydelsbander i Ringkøbing. Havneunger, byunger, fjordunger og forskellige andre grupperinger, der værnede om hver sine områder og rettigheder. Det var formelle regler for såvel gruppeopgør som individuelle slåskampe, men der var aldrig våben indblandet. Jørgen Hansen fra bydelen omkring Kongevejen var en del af denne kultur, og han fortæller malende om tiden, ligesom han trækker tråde op til nutiden, hvor selv harmløse uoverensstemmelser kan medføre helt uoprettelige voldsepisoder.

Tirsdag 23. februar:
Arkitekternes Ringkøbing ved arkitekt Flemming Bay-Jørgensen 
Arkitekt Ulrik Plesner bliver ofte nævnt som den, der har sat sit største præg på Ringkøbing. Han tegnede dog kun en håndfuld huse i byen, mens arkitekt Flemming Bay-Jørgensen siden slutningen af 1960’erne har været mester for en lang perlerække af mange forskellige store og mindre bygninger i byen. Han vil fortælle om og vise billeder fra sit virke, lige fra han begyndte med tegnestue i Ringkøbing og tiltrak mange kolleger, så der i en årrække var rigtig mange arkitekter i byen. Det var ikke kun lokalt, der var bud efter Flemming Bay-Jørgensen, men over hele verden har hans tegnestue i Ringkøbing været involveret i markante byggerier.

Tirsdag 9. marts:
Englandsfarerne ved Birgit Beiter, Inge Simonsen og Hans Valdbjørn Christensen.
Fra 1965 og 30 år frem var Englandsfarerne et begreb i Ringkøbing. Det var 9. årgang på Ringkøbing Skole, der i fritiden påtog sig arbejdsopgaver og derved tjente penge til tur til London. Birgit Beiter og hendes afdøde mand Sven fik ideen til projektet, fordi de syntes, at de unge mennesker skulle se noget andet end Ringkøbing. Papirindsamling og arbejde på heden var alle årene basis for finansieringen af turen suppleret med alle mulige andre opgaver, som eleverne fik krydser for at deltage i, så de afhængig af årets indsats også havde lommepenge. Turen foregik de første år i sommerferien med overnatning i telt på en campingplads, senere i vinterferien på hotel, men så godt som alle årene med skib. I London tog man de oplevelser med, der foregik i byen, og i 1981 var det prinsesse Dianas bryllup. De tre lærere vil fortælle om deres oplevelser med Englandsfarerne, ligesom der bliver vist filmklip fra arbejdsfællesskabet forud og turen til London.

Alle arrangementer holdes i Rådhushallen og begynder kl. 14.30. På grund af corona er der begrænsede pladser, så selv om erindringscafeerne er gratis skal der reserveres billet på riskbib.dk, på telefon 99742600 eller på Ringkøbing Bibliotek. Der bliver heller ikke serveret kaffe og kage, men bydes på vand og lidt sødt.

Erindringscafeerne er arrangeret i samarbejde med Ringkøbing Bibliotek. De holdes i Rådhushallen, Ved Fjorden 6, 6950 Ringkøbing, og begynder kl. 14.30. Der er gratis adgang, og alle er meget velkomne.

 Har du fotos, papirer og andet fra Ringkøbing og Rindum, så tag det med og få en snak med en fra arkivet om det