Månedens historie

Gøg og Gokke i Ringkøbing

Ringkøbing Bio viser i april og begyndelsen af maj måned, ligesom mange af landets øvrige biografer, den nye biografiske dramakomediefilm ”Gøg og Gokke”. Filmen er fra 2018, og den handler om komikerne Oliver Hardy og Stan Laurel, i Danmark bedre kendt som Gøg og Gokke.

Men det er ikke første gang der kan ses kopier af Gøg og Gokke i Ringkøbing.
For 40 år siden kunne man også møde et par lokale kopier af det populære komikerpar i Ringkøbings gader, hvor de gik og delte heliumballoner ud til børnene.

Det var Handelsforeningens PR-udvalg, der stod bag arrangementet. Alex Janichen Rasmussen fra Handelsforeningen havde til rollerne, som de lokale ”Gøg og Gokke”, spottet de to postbude Jørgen Røjkjær Andersen og Jørn E. E. Nielsen, som han mente havde figurerne til det, hvis de bare fik fjernet deres skægvækst.

Barberingen blev foretaget af frisørmester Henning Nielsen fra Torvet, som i dagens anledning havde lavet en udendørs salon midt i Algade. Der var blevet opstillet en barberstol foran El-køb forretningen (Tommy Simonsens nuværende sportsforretning), og her blev de to postbude så barberet, så de kunne blive til ”Gøg og Gokke”. Det skete i overværelse af et stort antal mennesker, især mange børn trængtes omkring frisørstolen.

Vestkysten bragte dette billede med teksten: Gøg og Gokke blev torsdag eftermiddag pudset af til deres opgaver i Ringkøbing den samme eftermiddag, i eftermiddag samt i morgen formiddag af frisørmester Henning Nielsen. Han måtte foran El-køb forretningen i Algade i overværelse af et stort antal mennesker, især børn, barbere (til daglig postbude) Jørgen Røjkjær Andersen og Jørn E. E. Nielsen, så de kunne gå for at være Gøg og Gokke.

Rinkjøbing Amts Dagblad skrev fredag den 30. marts 1979 blandt andet følgende om begivenheden:
”Ligheden med filmkomikerne blev mere slående, da deres efterfølgere i offentlighedens påsyn fik fjernet skægvæksten midt på Algade i Ringkjøbing. Sagkyndigt foretog frisørmester Henning Nielsen, Torvet, barberingen af de to spasmagere.

Ringkøbing Amts Dagblad bragte dette billede hvor ”Gokke” får fjernet skægget, mens ”Gøg” ser på mens han venter på det bliver hans tur.

Handelsforeningens PR-udvalg er iscenesætter af Gøg og Gokke-farcen i Ringkjøbing og filmfigurerne bevæger sig rundt i byens gader også både i dag og i morgen. Størsteparten af byens forretninger har lånt ideen fra Gøg og Gokke til slogan’et ”Vi gi’r priserne et gok”.

Ringkjøbing Bio har også Gøg og Gokke på plakaten, og forestillingen torsdag eftermiddag var et tilløbsstykke. Mindst 25 børn måtte sidde på gulvet, men det nedsatte ikke munterheden over de to komikeres optræden – på lærredet. Også i eftermiddag og lørdag formiddag er der Gøg og Gokke-film i biografen.”

”Gøg og Gokke” nåede også selv at komme i biografen torsdag eftermiddag sammen med de mange børn, men de fik sig dog et sæde at sidde på, som det ses på billedet herunder.
(Ved siden af “Gøg” ses Bimme Røjkjær Andersen, som var søn af “Gokke”) 

Foto: Svend Erik Bedsted

Et par dage senere havde avisen også en lille notits omkring arrangementet – under overskriften:
Da lokale fik fiduser:
”Hvordan er det nu, Gøg og Gokke gør? Det lokale Gøg og Gokke-par, Jørn E. E. Nielsen og Jørgen Røjkjær Andersen, som med stor succes har underholdt i Ringkjøbings gader de sidste par dage, fik sig et par ekstra fiduser i gågaden. Begge stod med næsen trykket flad mod udstillingsvinduet i Studie 7. Her viste man nemlig Gøg og Gokke-film…”

Dette Gøg og Gokke arrangement blev begyndelsen på et længerevarende samarbejde mellem postbudene og Handelsforeningen. Gennem flere år, optrådte de for Handelsforeningen i mange forskellige roller i skoleferierne.