Månedens historie

Månedens historie, januar 2019

Besøg af doktoren – ved vintertide.

En af de mest populære borgere, Ringkøbing har haft, var stiftsfysikus dr. Holst. Det er absolut enestående, så godt doktor Holst faldt sammen med Ringkøbingenserne – både høj og lav. Han brugte altid at bekræfte forskellige udtalelser med ”døwlendonsmæ” (djævelen dansemig). Det var vel ikke alle, der kunne lide dette udtryk, men folk tilgav ham, da han var en så enestående medmenneskelig og samvittighedsfuld person. Ofte tog han intet honorar hos fattige folk, og der er eksempler på, at han på sine ture til Klitten ofte har været nær ved at sætte livet til.
Engang kom der en fattig klitbo og spurgte ham, om han ville komme over til hans syge kone. Det var forrygende snevejr, og doktoren skulle køre i kane over fjordens is. To læger havde nægtet at tage med. ”Selvfølgelig vil jeg tage med over til din kone”, sagde Holst, og turen blev gennemført. Et sådant sindelag hos en læge glemmes ikke på vestkysten.
En anden gang doktor Holst skulle til Klitten på slæde, gik det mere livlig til. Da de skulle begynde turen, sagde klitboen, at dowteren måtte undskylde, at han måske ikke kunne holde sig hele turen, da han led sådan af ”vinde” i dag. ”Blæse med det”, sagde Holst, og så gik det afsted ud over fjordens isflade. Da de var ca. halvvejs, råbte Holst: ”Kræsten, drej af for vinden, jeg kan døwlendonsmæ ikke holde det ud længere”

fra bogen ”Ringkjøbing-historier” af J. Vejen Larsen.

Isskruninger på fjorden. Desværre har vi ingen billeder af en slæde.