Månedens historie

Med god vilje, energi og masser af gåpåmod.

Ringkøbinggarden blev i 1988 inviteret til at optræde i Laigne en Belin ( en mindre fransk landsby lidt syd for Le Mans) hos et fransk orkester Societe Musicale du Belinois i 1989.
På vej til Frankrig den 29. juni 1989 havde Ringkøbinggarden et ophold i Frankfurt am Main med 2 gange optræden før indkvartering og aftensmad på et vandrehjem. Der skulle optrædes og spilles for aftensmad og indkvartering. Det blev også til en tur i et lille tog.
På vej mod Laigne en Belin dagen efter måtte vore 2 busser nødvendigvis køre på en del af Racerbanen i Le Mans. Det var en del af vejen. Begge busser overholdt hastigheden på banen. Der blev tid til et besøg i byen Le Mans. Ankomst Laigne en Belin omkring kl. 2000. Privat indkvartering og aftensmad. Alle havde fået en lille fransk – dansk parlør med. Sproget voldte ikke det helt store problem. Der skulle nogle gange bruges fagter og en smule forståelse og tålmodighed.

Ringkøbinggarden optrådte og spillede flere gange i løbet af de 3 dage garden var i byen, der sluttede af med en stor fælleskoncert med 3 andre orkestre. Jeg tror alle havde en lærerig oplevelse.

Den 4. juli 1989 efter en god nats søvn var det tid for afsked med værtsfamilierne og videre mod Paris. Igen via Le Mans banen. Ankomst til et vandrehjem i Paris. Der blev tid til at se lidt af Paris. Dagen efter skulle Ringkøbinggarden optræde foran Eiffeltårnet. Dette arrangement havde dog været noget af en prøvelse at få tilladelse til. Ved kontakt til en professionel musikarrangør i god tid før fik vi besked på, at det var meget svært at få en tilladelse og at det i øvrigt var dyrt. Da jeg var sikker på, at optræden med en garde i Paris var gratis kontaktede jeg den danske politirepræsentant, der sendte en foreløbig tilladelse. Dog skulle vi have et stempel på en lokal politistation i Paris. Det var heller ingen problem, de tilbød endda politieskorte til Eiffeltårnet. Det blev en fantastisk oplevelse, at se Ringkøbinggarden optræde der og mange tilskuere havde en rigtig god eftermiddag.

Under Ringkøbinggardens optræden foran Eiffeltårnet henvendte en dame sig til Garderchefen Major P. E. Pedersen. Hun – Agnes Armstrong kom fra en mindre by i USA Altamont nord for New York. Denne by havde året efter i 1990 100 års jubilæum. Hun og hendes mand ville meget gerne om Ringkøbinggarden kunne komme og optræde i anledning af dette jubilæum. De kunne dog ikke tilbyde at betale ud over forplejning og indkvartering de dage garden var i Altamont. Vi lovede at gøre hvad der var muligt for at opfylde dette ønske.

Der blev også tid for garderne til at se lidt af Paris. Nu var det bare så uheldigt at Paris fejrede 200 året for revolutionen og havde besøg af en vis herre fra Rusland nemlig Hr. Mikhail Gorbatjov. På en aftentur var 6 gardere på vej mod vores mødested ved Notre Dame, da vejen pludselig blev spærret af hensyn til præsidentbesøget. Det varede godt en time før garderne kunne få lov at komme over vejen. En anden flok gardere og ledere havde bemærket det fra modsatte side af vejen. Det var blot at vente. Der var INGEN mulighed for at passere vejen. Der var lukket total. Nå – vi kunne da råbe lidt til hinanden. Humøret var højt og vi så nogle store biler passerer mon ikke de høje herrer var i en af disse biler. Jeg ved ikke hvor mange der har vinket til hr. Mikhail Gorbatjov – nogle gardere har.

På turen tilbage til Danmark havde garden en overnatning hos venskabsgarden i Stuhr før ankomst til Alkjærskolen den 7. juli kl. 1700.

Ringkøbinggarden kom til både USA og Canada i 1990 og deltog i byen Altamonts 100 års jubilæum, samt utroligt meget andet. En oplevelse uden lige. På denne 17 dages tur deltog 63 gardere og 12 ledere. En helt fantastisk tur for alle.

Agnes Armstrong kom i øvrigt senere til Ringkøbing, hvor hun fik et stort ønske opfyldt. Hun var organist og ville gerne spille på Ringkøbing kirkes gamle orgel. Dette ønske fik hun også opfyldt.

Børge Sørensen
Formand for Ringkøbinggarden fra 1984 til 1992