Fodboldkamp Ringkøbing – Tyskland

Fodboldkamp under 1. verdenskrig mellem internerede tyskere i Ringkøbing og Ringkøbing Idrætsforening  

Den 1. september 1917 blev fire armerede tyske trawlere beskudt inden for dansk territorialfarvand og drevet på grund af engelske jagere ud for Bjerregaard på Holmsland Klit. Der var tale om de tyske minetrawlere ”Krefeld”, ”Rintln”, ”Heinrich Bruns” og ”Admiral von Schröder”.  

Strandfoged Chr. P. Dahl, Bjerregaard har berettet,”at de tyske marinesoldater blev indkvarteret på gårdene i Bjerregaard, og den 2. september i hårdt vejr sejlet til Ringkøbing af ”Nymindegab”.  Der var tale om 99 soldater, og tyske soldater blev indkvarteret i byen og senere ført til Odense. Mange forblev der til krigens ophør. Overløjtnanten flygtede hjem til Tyskland, men de andre tyskere befandt sig godt i Odense. De gik frit omkring og enkelte af dem blev gift med danske piger og bosatte sig her i landet”. 

Malermester Nis Schmidt Hindø har fortalt ”at soldaterne blev bespist rundt omkring på restaurationerne i Ringkøbing. Ca. 10-12 soldater hvert sted. På Hotel Hindø  – det nuværende pizzaria Italia  (red.) – havde man også soldater, der kom hver dag og spiste. Man havde endvidere en tysk telegrafist boende. På det tidspunkt var jeg formand for Ringkøbing Idrætsforening og den tyske telegrafist sagde en dag, at de godt kunne stille et hold. Jeg sagde til ham, at det var udmærket, så tager vi en fodboldkamp. Tyskerne fik fri den dag, og vi vandt 11-1, så det var ikke nogen særlig spændende kamp. Alligevel fik Idrætsforeningen så mange penge ind, at vi havde en veksel oppe i banken, som blev betalt ud. Dengang jeg gik op i banken i Østergade og sagde, at jeg ville betale Idrætsforeningens veksel ud, så sagde bankmanden: Må jeg bede alle rejse sig op, for nu bliver Idrætsforeningens veksel betalt ud.” 

 Ringkøbing Idrætsforening i hvide trøjer. Billedet er taget på Markedspladsen, der hvor Skolevænget ligger i dag. Nis Schmidt Hindø står som nr. 4 fra højre i bageste række.